sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Tampereella marssittiin ACTA:aa vastaan


Pirkanmaan Piraatit järjestivät yhdessä Tampereen Vasemmistonuorten ja Tampereen Vihreiden Nuorten kanssa mielenosoituksen ACTA-sopimusta vastaan. Mielenosoitus oli puoluepoliittisesti sitoutumaton ja siihen osallistui yhteensä noin sata mielenosoittajaa.

ACTA on tyyppiesimerkki vanhankantaisesta politiikassa, jossa sopimukset valmistellaan salattujen ovien takana, niin ettei edes kansanedustajat saati sitten kansalaisjärjestöt pääse näkemään sopimustekstin luonnoksia.

Ehdotettu sopimus heikentää perusoikeuksia, kuten ilmaisunvapautta ja oikeutta yksityisyyteen sekä siirtää poliisi- ja tuomiovaltaoikeuksia kolmansille osapuolille. ACTA:n säännökset hyökkäävät oikeusvaltion toimintaperiaatteita vastaan sallimalla tuomioistuinten ohittamisen.

Vaikka ACTA-sopimus ei edellyttäisikään suoria muutoksia Suomen lainsäädäntöön, se samalla tekisi muutosten tekemisen jokseenkin mahdottomaksi.

Verkkopalveluiden ylläpitäjät saatettaisiin niiden palvelimien kautta välitetystä tai niiden palvelimilla olevasta sisällöstä sellaiseen vastuuseen, joka edellyttäisi tietojen valvontaa tai suodattamista etukäteen. Kehittyvien maiden vaatimuksia ei myöskään ole otettu riittävästi huomioon ACTA:sta käydyissä neuvotteluissa. Ehdotettu sopimus vie Suomea entistä enemmän kohti valvontayhteiskuntaa.

Euroopassa ja Suomessa tehtyjen mielenosoitusten ansiosta hallitus on päättänyt jäädyttää ACTA:n ratifioinnin toistaiseksi, ja odottaa EU:n kantaa sopimuksesta.

Pirkanmaan Piraatit haluavat kiittää kaikkia mielenosoittajia sekä järjestöaktiiveja joiden ansiosta saimme aikaan loistavan mielenosoituksen!

Kuva: Panu Horsmalahti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti